Ciasto:
3 szklanki mąki
10 dag MARGARYNY
4 łyżki miodu
cukier waniliowy
½ szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa I:
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 śmietany
Masa II:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag orzechów włoskich

Wykonanie :
Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temp.peraturze 170 °C. Ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać śmietan-fixy i wymieszać.
Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.
Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień.
Smacznego!
Zobacz pozostałe przepisy kulinarne


Skomentuj

Galeria rysunków - najnowsze
Galeria prac plastycznych - najnowsze

Najnowsze opowiadania



2