,,Rolada biszkoptowa''

Składniki : Ciasto

- 5 żółtek
- 15dag cukru pudru
- 1 łyżka słabego octu
- 7 białek
- 10dag mąki
- 1 laska wanilii

Wykonanie:

1.Ciasto : żółtka zmiksować z cukrem na gładką , puszysta masę , pod koniec ucierania dodaj octu . Białka ubić ze szczypta soli na sztywna piane , ostrożnie przełożyć z masą żółtkową.Dodać przesiana make i miąsz wanilii lekko wymieszać .
2.Przygotowane ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem ( brązowy papier ). Piec 15-20 min. W temperaturze 160 C . Upieczony biszkopt zsunąć z blachy na lekko zwilżoną ściereczkę. Zdjąć pergamin. Ciasto zwinąć w rulon odłożyć do przestygnięcia .

Zobacz pozostałe przepisy kulinarne


Skomentuj

Galeria rysunków - najnowsze
Galeria prac plastycznych - najnowsze

Najnowsze opowiadania



2